Magyarul

Kilenc milliárd dollárt veszíthet Törökország

Tarik Demirkan újságíró szerint politikai játszma része és az olajbiznisz húzódhat meg az orosz bombázógép lelövése mögött.

Tarik Demirkan egyetemista korában került Magyarországra, itt vált újságíróvá és itt házasodott meg. Azóta hol Törökországban, hol Magyarországon él családjával. A BBC és a CNN hírcsatornáknak tudósít török nyelven. Az elmúlt napokban szülőföldjén járt, és személyes benyomásokat szerzett a világsajtót bejárt török-orosz eseményekről.

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta: Törökország hagyományosan nem rendelkezik jó kapcsolatokkal Oroszországgal, a történelem során konkurens hatalmak voltak. Az utóbbi időben azonban a két ország egymásra talált – hasonló politikai pályán mozogtak, gazdaságilag kiegészítették egymást.

 Kossuth Rádió, Vasárnapi újság

Az orosz gép lelövése után a török államelnök tekintélye megnőtt. Eddig a törökök több mint hetven százalék ellenezte Recep Tayyip Erdogan tervét, hogy elnöki rendszert vezessen be, az utóbbi egy hónap alatt azonban a támogatók aránya 53 százalékra nőtt.

Tarik Demirkan kiemelte annak fontosságát is, hogy olajterületről van szó, s a Közel-Keleten minden lépés mögött – közvetve vagy közvetlenül – az olajkincs, a földgáz a magyarázat. Az észak-szír területeken az oroszok, a törökök, a szírek, az angolok támadják az Iszlám Állam hadállásait, mert vélhetően ez a szűk terület lesz a katari földgáz szállításának végső állomása. A harc most azért zajlik, hogy Európa hogyan, honnan és ki által kapja az energiaforrást.

Az újságíró beszélt arról is, hogy Európai Uniót belső konfliktusai egyre nehezebb helyzetbe hozzák. Törökország pozíciója, regionális értéke pedig felértékelődött, de nem biztos, hogy ez hosszú távon is így működik majd, Törökország körül nagyon képlékeny a helyzet.

Putyin megvádolta Erdogant, hogy Törökország olajat vásárol az Iszlám Államtól. Tarik Demirkan szerint ezt nagyon nehéz lesz bizonyítani, az Erdogannal szembeni orosz vádak arra azonban minden esetre jók, hogy a szóban forgó száz kilométeres határszakaszon lehetetlen lesz az ilyen jellegű kereskedelem, s azon túl, hogy ez gazdasági nehézségeket okoz, háborús veszélyt is jelent. Törökország a tűzzel játszik – Oroszországgal szemben és a szír beavatkozásban is, magyarázta az újságíró.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s