Magyarul / Türkinfo

A rendőrség már a robbantás előtt tudott az ankarai merénylőkről

A török kormány az ankarai merénylettel kapcsolatban hírzárlatot rendelt el. Több török újság azonban a zárlat ellenére is folytatja a merénylettel kapcsolatos nyomozás folyamán szerzett információk publikálását, amelyek rámutatnak, hogy a merénylők régóta a török rendőrség megfigyelése alatt álltak. Sőt, az egyik merénylőt egy időre le s tartóztatták.

A hivatalos nyomozás szerint az öngyilkos merényletet két török, Yunus Emre Alagöz és Ömer Deniz Dündar hajtotta végre. A Cumhuriyet hasábjain napvilágot látott cikkek szerint a két török fiatal szülei még 2013-ban megkeresték a rendőrséget azzal, hogy a gyerekeik felvették az IÁ-mal (Iszlám Állam) a kapcsolatot. Segítséget kértek a rendőrségtől, hogy akár letartóztatás árán is, de mentsék meg a fiaikat.12096543_1043966858968099_2164504561018868639_n

 

A két török fiatal így került a rendőrség látókörébe. Ezt követően az állami ügyészség elrendelte a telefonok lehallgatását, de nemcsak a szóban forgó két fiatalemberről gyűjtöttek információkat, hanem 14 olyan személlyel kapcsolatban is, akik egy helyi radikális iszlám sejtet alkottak. Az akkori nyomozás a terrorgyanús személyek szír kapcsolatait is kiderítette. A Szíriába való utazások, telefonbeszélgetések, gyanús szíriai képzésekre való utalások után a rendőrség le is tartóztatta Dündart, de később szabadon engedték.

A nyomással kapcsolatos dokumentumokat közreadó napi lap, a Cumhuriyet szerint a török rendőrség érintettségét bizonyító dokumentum a suruci merénylet utánra datálható. A júniusi választások után a délkelet-törökországi Suruc városában a szocialista fiatalok rendezvényén történt robbantás után, amely szintén öngyilkos merénylet volt, s amelyet az IÁ hivatalosan is magára vállalt, a török rendőrség az ankarai merénylő testvérét, Yusuf Alagözt kihallgatta. Yusuf Alagöz akkor a testvérének iráni és afganisztáni utazásairól mesélt és elmondta azt is, hogy a testvére robbantási képzést is kapott, és jelenleg Szíriában tartózkodik.

A Cumhuriyet által publikált nyomozási dokumentumok szerint 2015-ben rendőrség a két testvér telefonbeszélgetéseit is rögzítette. Ezek a beszélgetések végig arról szólnak, hogy az akkor még Szíriában tartózkodó merénylő próbálja meggyőzni az otthon maradt testvérét, hogy csatlakozzon hozzájuk, mert a robbantásokkal örök lelki üdvösség lesz a jutalmuk. A merénylő a közeledő nagy eseményről is ad ködös információkat, azzal, hogy nemsokára rajtuk a sor.10986925_1043966982301420_3652514053442646472_o

 

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) az újság által publikált dokumentumok alapján egy parlamenti nyomozóbizottság létrehozását szorgalmazta. A CHP szóvivője szerint rendőrség komoly mulasztást követett el azzal, hogy nem tett komoly intézkedéseket a rendelkezésére álló információk által alapján várható merénylet ellen.

Tarik Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s